Zašto žene varaju muževe iako ih jako vole? Evo što kaže savjetnik za veze

NARAVNO, nema u svakoj vezi ili braku varanja, no ponekad do toga dođe. Oba spola sposobna su varati partnere, ali razlog preljuba može se razlikovati kod žene i muškarca.

Savjetnik za veze, predavač i autor John Gray u nedavnom intervjuu za Your Tango dotaknuo se žena koje varaju svoje muževe iako ih vole te je objasnio zbog čega u njihovom slučaju dođe do prevare. Naveo je tri razloga.

1. Osjeća da mužu nije prioritet

Žena osjeća da svom partneru nije bitna. Da on rijetko ili nikada razmišlja o njoj. Tada sreće muškarca koji joj poklanja pažnju. Na odluku o varanju kod žena, kaže John, utječe razina estrogena. Kad joj je razina estrogena visoka, sretnija je i manje pod stresom. Kada joj netko, tko nije njezin muž, pokloni pažnju, ona osjeća da je nekome važna i odlučuje se na varanje.

2. Osjeća da njezin partner ne uživa u njezinom društvu

Ženi se čini da je muž ne voli i da ne voli provoditi vrijeme s njom, ni u spavaćoj sobi ni izvan nje. Zatim se pojavi netko kome je smiješna ili mu se sviđaju neke druge njezine kvalitete i postane joj očito da se osjeća željenom na način na koji dugo nije osjetila od svog muža, tvrdi John. 

Žene se uzbuđuju preko tjelesnih osjećaja, dok se, s druge strane, muškarci više uzbuđuju vizualnim podražajima. Kada je riječ o neintimnim aspektima, ženi godi ako joj netko govori koliko je duhovita ili pametna, pa to može dovesti do razvoja osjećaja u njoj i privući je prema osobi koja joj dijeli te komplimente.

3. Vrlo dobro poznaje svog partnera na intiman način, ali njezin partner ne poznaje nju

Žena ima malo smislenih razgovora s partnerom i osjeća se emocionalno nepovezano, a onda dođe muškarac kojeg sve interesira o njoj, vode duboke i smislene razgovore i jedna stvar lako može dovesti do druge. Osjećaj duboke povezanosti mogao bi je stimulirati. 

Istraživanja pokazuju da će žene koje se duboko povežu, bilo s drugom ženom ili muškarcem, povećati razinu estrogena. Ako počne osjećati bliskost, njezin će estrogen porasti i može dovesti do novih osjećaja.

Tri razloga koje je naveo John nisu samo psihološki nego i hormonski fenomen. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *