Ovo su best buy pametni satovi u 2023.

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Krešimir Blažev ima više od 20 godina iskustva u telekomunikacijama i pratećoj industriji. Za Index je sastavio listu najisplativijih pametnih satova u 2023. 

PAMETNI satovi popularan su nosivi dodatak koji kombinira funkcionalnost tradicionalnog sata s pametnim značajkama. Oni osim prikaza vremena pružaju mnogo toga. Značajke, naravno, ovise o satu, ali neke od njih, koje se mogu pronaći na većini satova, jesu primanje obavijesti, fitness-praćenje, reprodukcija muzike, prikaz vremenske prognoze i sl.

Napredniji satovi idu i korak dalje, pa se njima može i plaćati, daju uvid i obavijesti o zdravstvenom stanju, mogu slati poruke i obavljati pozive itd. Na tržištu je danas mnogo marki, kao i vrsta pametnih satova, a odabrati može biti izazovno. Ispod je lista onih najisplativijih u 2023. 

>> Ovo su najbolji mobiteli u 2023. godini

Samsung Galaxy Watch6 Classic

Samsung Galaxy Watch6 Classic pojavljuje se kao vrhunski pametni sat u 2023. godini, najavljujući povratak popularne Classic serije. Prepoznatljiv po rotirajućem okviru, ovaj pametni sat može se pohvaliti elegantnim dizajnom, nudeći dvije veličine kućišta, od 43 i 47 mm.

Ugradnja safirnog kristalnog stakla i nehrđajućeg čelika osigurava dugotrajnu izdržljivost, upotpunjenu IP68 i 5 ATM certifikatima.

Jedna od glavnih značajki ovog sata je njegov AMOLED zaslon, dostupan u veličinama od 1.31 ili 1.47 inča, ovisno o odabranoj veličini kućišta. WearOS platforma nudi mnoštvo prilagodljivih lica sata, a aplikacija Galaxy Wearables omogućuje besprijekornu integraciju s Android pametnim telefonima, no nije dostupna za korisnike iPhonea.

Samsung Galaxy Watch6 Classic prilično precizno koristi GPS i pokazuje veliku točnost senzora otkucaja srca. Unatoč povremenim propustima u preciznosti u usporedbi sa specijaliziranim satovima, niz senzora osigurava točno praćenje zdravlja s obzirom na ostale karakteristike i cijenu.

Ipak, nedostatak leži u trajanju baterije, što mu je realno jedina slaba točka. Galaxy Watch6 Classic uspijeva izdržati dan i pol uz tipičnu upotrebu, što može biti ispod očekivanja za uređaj takvog kalibra, no onima koji prepoznaju njegove ostale vrijednosti, to ne bi trebalo predstavljati veći problem.

Dostupan je u različitim verzijama, uključujući Wi-Fi + Bluetooth + 4G ili samo Wi-Fi + Bluetooth, a cijene se kreću od 420 do 500 eura. 


Apple Watch Series 9 

Watch Series 9 nastavlja tamo gdje je stao njegov prethodnik, uz manja poboljšanja. Naime, dizajn ostaje uglavnom nepromijenjen, s Ion-X staklom za aluminijski model i safirnim za čeličnu varijantu. Ergonomski gledano, serija 9 jednaka je svojim prethodnicima.

Glavni prodajni adut ovog sata je njegov OLED zaslon, koji se nudi u dimenzijama od 1.69 ili 1.9 inča, ovisno o odabranoj verziji veličine kućišta. S dubokom crnom bojom, promjenjivom stopom osvježavanja i impresivnom svjetlinom izmjerenom na 2000 cd/m2, serija 9 pruža izvrsno vizualno iskustvo.

Poboljšan novom WatchOS 10 platformom, Watch Series 9 proširuje svoj skup značajki. Inovativni sustav Double Tap, iako pametan za posebne namjene, može imati koristi i kod dodatnih funkcija.

Serija 9 ističe se u praćenju sporta i zdravlja, koristeći preciznost GPS-a i senzora srca, čime se u dobroj mjeri uklapa u Appleove aplikacije na ostalim uređajima unutar ekosustava. Ipak, ono što se mnogima neće svidjeti, korištenje ovog sata moguće je samo u kombinaciji s iPhone uređajima.

Što se tiče trajanja baterije, Apple održava svoju tradiciju neotkrivanja kapaciteta. Tijekom testiranja Apple Watch Series 9 u pravilu je nudio 28 sati korištenja prije nego što je indikator pokazao preostalih 10%.

Važno je napomenuti da, ako već posjedujete seriju 7 ili 8, nadogradnja na ovaj model možda neće biti potrebna. S druge strane, ako još nemate pametni sat, a koristite iPhone, ovo je objektivno najbolji izbor u smislu uloženog i dobivenog jer ga može naći za manje od 450 eura.


Huawei Watch 3 

Huawei Watch 3 je ovogodišnji favorit mnogih koji traže elegantan pametni sat s mnogo mogućnosti i, što je možda najvažnije, duljim trajanjem baterije od Samsunga i Applea (oko tri dana aktivnog korištenja ili čak više u nekim scenarijima).

Tu je i novi HarmonyOS, a sam sat nudi niz opcija remenja, od elastomera do čelika. Ima i digitalnu krunu koja podsjeća na onu na Apple Watchu. Svjetlina AMOLED zaslona osigurava čitljivost u širokom spektru uvjeta.

Aplikacija Huawei Health nudi opsežan izbor od gotovo 300 lica sata, no mnoga od njih, nažalost, nisu besplatna. No bez obzira na to, ako vam se neko od njih svidi, cijene se kreću između 0.99 i 5.99 eura.

Što se tiče praćenja sportskih aktivnosti i kontrole zdravlja, kod Watch 3 sata treba istaknuti (ograničenu) EKG funkcionalnost, sposobnost da mjeri temperaturu kože, dajući upozorenja u slučaju da je povišena.

Uvođenje HarmonyOS-a na pametni sat doživjelo je globalni uspjeh, s dobro dizajniranim sučeljem. Međutim, nedostatak je ograničena dostupnost aplikacija trećih strana, unatoč mnogim naporima Huaweija da se sustav otvori programerima.

Ukratko, Watch 3 se pokazao kao hvalevrijedan proizvod, koji stoji uz bok modelima Applea i Samsunga, a u nekim segmentima, kao npr. u trajanju baterije, pokazuje superiornost.


Garmin Forerunner 255

Garmin je stvorio nišu u izradi pametnih satova usmjerenih na sport, a model Forerunner 255 ističe se kao dobar izbor, kako za sportske entuzijaste tako i za praćenje zdravlja.

Jedna od njegovih značajki koje se ističu je preciznost GPS-a i mjerenja otkucaja srca, što omogućuje precizno praćenje raznih sportskih aktivnosti. Forerunner 255 ističe se po tome što nudi mnoštvo različitih treninga bez potrebe za dodatnim pretplatama.

Zaslon čitljiv na sunčevoj svjetlosti osigurava jednostavan pristup svim bitnim podacima. Uz povremenu upotrebu GPS načina, pametni sat može se pohvaliti impresivnim vijekom trajanja baterije, koja može trajati do nevjerojatnih 14 dana. Međutim, vrijedi napomenuti da Forerunner 255 uvelike naginje sportskoj funkcionalnosti jer mu određene značajke izvan tog područja nedostaju.

Iako je reprodukcija glazbe podržana, odgovaranje na pozive ili poruke nije na razini konkurencije. Osim toga, nepostojanje zaslona osjetljivog na dodir može nametnuti mnoga ograničenja za cjelokupnu upotrebljivost.

S cijenom od između 350 i 400 eura, Garmin Forerunner 255 dolazi kao dobra opcija za one kojima je prioritet precizno praćenje sportskih aktivnosti i zdravlja bez upuštanja u opsežne funkcije klasičnih pametnih satova, prisutnih kod drugih proizvođača.


Xiaomi Watch 2 Pro

Xiaomi je nedavno otkrio velike planove za tržište pametnih satova. Watch 2 Pro, koji ima prilično konvencionalan dizajn u usporedbi sa svojim konkurentima, dostupan je u samo jednoj veličini kućišta i nije baš lagan.

Međutim, težina od 54 grama ne predstavlja nikakav problem za svakodnevno nošenje. Posebna značajka ovog sata je njegov impresivan zaslon osjetljiv na dodir – 1.43-inčni AMOLED panel s pozadinskim osvjetljenjem od 600 cd/m2, čime se osigurava izvrsna vidljivost čak i na izravnom udaru sunca, a Always-On zaslon dodatno povećava praktičnost.

U mnogim testovima zaslon je pokazao gotovo besprijekorne performanse. Praćenje zdravlja i sportskih aktivnosti navode se kao ključne prednosti Xiaomi Watcha 2 Pro. Tu je kompatibilnost i sa sustavima Galileo, Glonass, BeiDou i QZSS, a posebno je zanimljiv onima koji traže detaljno praćenje performansi.

Temeljen je na Googleovom WearOS-u te nudi mnoštvo značajki i aplikacija za svakodnevnu upotrebu. Međutim, operativni sustav utječe na trajanje baterije, koja na temelju testiranja traje otprilike trideset sati uz svakodnevnu upotrebu. S cijenom od oko 300 eura, Xiaomi Watch 2 Pro ističe se kao jedna od najprivlačnijih opcija u smislu uloženog i dobivenog općenito na tržištu pametnih satova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *