Otišli smo u studentsku menzu u Zagrebu: Evo koliko smo čekali u redu i što smo jeli

GURMANSKI život studenata uglavnom je vezan za menze. U posljednje vrijeme studenti se sve više na društvenim mrežama žale na gužve u menzama, a nedavno ih je razbjesnila i poruka uprave.

Naime, prošli tjedan je na ulazu u Restoran 1 u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić (poznatijeg kao Sava) osvanula poruka uprave restorana u kojem su napisali da “ukoliko se studenti brže odluče što će konzumirati, manje će čekati u redovima”. Zamolba uprave je u međuvremenu uklonjena, a oko svega se oglasio i ravnatelj zagrebačkog SC-a Mirko Bošnjak.

Mi smo se zbog svega toga ovog tjedna odlučili zaputiti na Savu i provjeriti što studenti misle o ponudi u menzama.

Usput smo uhvatili malo vremena te i sami ručali u menzi i… Pa vidjet ćete kako smo se proveli.

Čekanje u redu ispred restorana

Najprije smo studente upitali što misle o poruci uprave kojom im je indirektno rečeno da su – sami krivi za gužve u menzi.

“Meni je to apsurdno. Ja kad sam to vidjela samo sam se nasmijala. Mislim, apsolutno nema smisla i drago mi je da su to odmah maknuli i da su svi odmah reagirali i da je sve završilo u medijima jer meni je to smiješno da jedna uprava najvećeg studentskog doma u Zagrebu, odnosno u Hrvatskoj stavlja to na vrata menze”, istaknula je jedna studentica. 

Požalili su nam se zatim i na sve češće pretjerane gužve u menzama i činjenicu da nekad i po više od sat vremena čekaju na obrok. Oko 12 sati, prilikom našeg dolaska pred prvu menzu u domu, ispod kina Forum SC-a , većih gužvi nije bilo. No, studenti su nam prepričali svoja svakodnevna iskustva, koja su, čini se, drugačija.

“Svaki dan su gužve – čeka se i po pola sata”

“Čeka se po 20 minuta, pola sata. Svaki dan su gužve. Nema dana kada nisu gužve – u svim menzama u Zagrebu”, rekla je jedna studentica. Druga je rekla da problem nastaje navečer kada radi samo jedan restoran i kad se čeka na hladnoći i po 20 minuta. 

Kad smo mi bili u menzi red je bio tik do samog ulaska u restoran. Studenti su nam rekli da je to uobičajen red. Do biranja hrane smo čekali oko deset minuta. 

“Hrana je katastrofa, kao da hrane životinje”

Studenti su nam se u razgovoru požalili i da nisu zadovoljni hranom u menzi. “Katastrofa, kao da hrane životinje. Ovo nema ni u jednom gradu. U Splitu u menzama je super hrana. Ja kad dođem tu uvijek ostanem gladna. Gadi mi se”, rekla je jedna studentica.

“Po mom mišljenju na Savi je najgora hrana. Nigdje nije tako loša kao ovdje. Izbjegavam ručak ovdje kad mogu”, rekla je druga.

Drugima je pak hrana dobra, kako kažu, “bude to dobar studentski obrok”. “Sviđa mi se što su promijenili unos soli u hranu. Više ne sole toliko hranu, no i dalje je malo masnije. Vjerojatno zbog količine, hrana nije na zavidnoj kvaliteti. No, bude dobar studentski obrok”, rekao je student kojeg smo sreli. 

Kad je riječ o cijenama u restoranu, one su prihvatljive za mnoge. “Cijene su ok, klasične cijene u menzi, ali hrana može biti bolja”, kazala je studentica. 

Dlaka na ribljem štapiću

Mi smo nakon snimanja uzeli dva različita menija. Jedan je uključivao juhu od povrća, junetinu s kiselim krastavcima, rižoto sa šampinjonima, salatu od crvenog zelja, pitu od jabuka i vodu koji smo platili 1.40 eura. Taj meni nismo pojeli do kraja. 

U drugom meniju je bila juha od povrća, rižoto sa šampinjonima, pohani riblji štapići, salata od zelja, jabuka i voda. Taj meni je iznosio 1.32 eura, no ni taj nismo pojeli. Jedan od razloga je taj što smo pronašli kratku dlaku na pohanom ribljem štapiću. 

Dok smo mi jeli, veća gužva stvorila se s druge strane zgrade, u drugoj menzi ispred koje je bio red od nekoliko metara. Otvorena je u tom trenu bila i treća menza, odnosno brza linija. 

Mnoge koje smo zaustavili imali su svoje mišljenje o tome što treba promijeniti u menzi koju posjećuju. 

Crvi na priboru, crvi u salati

“Trebali bi hranu malo promijeniti, da bude kvalitetnija jer vidim da se studenti dosta žale na crve u salati i slično. Našli su i crve u riži. Meni se dogodilo da sam našao vlasi kose među priborom za jelo. To mi nije bilo najugodnije vidjeti, ali kad smo na to osuđeni, što ćemo?”, kazao je jedan student. 

Sudeći prema dojmovima koje smo dobili od studenata, čekanje u redovima u menzi izluđuje većinu studenata, ali ipak najveći problem im je hrana za koju tvrde da bi mogla biti kvalitetnija. A u to smo se uvjerili i mi.

Ovih dana traje i rasprava o uvođenju veganske prehrane u menze, no sudeći prema viđenom – ni studenti koji nisu vegani ne usrećuju se previše u menzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *