Klaunovi u bolnici nasmijavaju djecu i smanjuju im strah prije operacije

BORAVAK u bolnici, razni medicinski zahvati i čekanje na operaciju stresni su za dijete i roditelje te im je potrebna emocionalna podrška. Upravo u tim trenucima pomažu CRVENI NOSOVI.

Udruga CRVENI NOSOVI, sa svojim prepoznatljivim klaunovima koji donose osmijeh djeci u bolnicama, starijima u domovima za starije, djeci s teškoćama i ljudima koji se nalaze u kriznim situacijama, donosit će radost diljem Hrvatske i ovih blagdana. 

Žele nasmijati djecu i smanjiti im strah

Pristup CRVENIH NOSOVA u radu s djecom na liječenju u bolnicama duboko je suosjećajan. Klaunovi individualno prilaze svakom djetetu nastojeći smanjiti strahove i stvoriti okruženje ispunjeno smijehom. Djeca dobivaju trenutke predaha od dijagnoza, a bolnica postaje mjesto igre, čarolije i nade. 

Ovih blagdana brojna djeca zamijenila su toplinu doma bolnicom. I sedmogodišnji dječak Borna bio je jedan od te djece kada je u predblagdansko vrijeme završio u bolnici zbog operacije. Čekanje na operaciju učinilo ga je šutljivim i iz dana u dan sve je teže zadržavao suze, do jednog jutra kada je na vrata njegove bolničke sobe pokucao klaun s crvenim nosom. 

“Klaun je zabrinutost i strah pretvorio u opuštenost i zabavu”

O tome koliko olakšanja i podrške donose CRVENI NOSOVI u stresnim trenucima ispričao je Bornin tata.

“Igrajući se i zabavljajući, došlo je vrijeme za operaciju. Nikada neću zaboraviti trenutak kada su Bornu u bolničkom krevetu odvozili iz sobe u operacijsku salu. Uz njega je bio i klaun i stalno ga nasmijavao. Borna nam je veselo mahnuo i rekao da se vidimo uskoro.

Najveća čarolija koju smo vidjeli dogodila se dolaskom klauna koji je svu neizvjesnost, zabrinutost i strah u trenu pretvorio u opuštenost, zabavu i radost”, rekao je tata Davorin, koji je bio u bolnici tijekom posjeta. 

Pažljivo planiranim posjetima ovi posebno educirani umjetnici za rad s najranjivijim skupinama društva pružaju priliku za bijeg od stvarnosti bolesti i pozivaju djecu da se ponovno povežu s vlastitom dječjom radošću.

Njihovi posjeti donose radost ne samo djeci već i njihovim roditeljima i medicinskom osoblju. Bolničko okruženje postaje veselije mjesto, a trenuci provedeni s klaunom postaju dragocjeni podsjetnik na snagu smijeha čak i u najizazovnijim vremenima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *